DAHA GELMEDEN 2 BIN TALEP ALDı

Lüks Japon marka Lexus, yeni SUV modeli LBX'i 2 milyon 290 bin TL'den başlayan fiyatla satışa sundu. 1.5 lt tam hibrit motoru sayesinde yüzde 80 ÖTV dilimine giren LBX, 2 binden fazla talep toplayıp markanın en çok satan modeli olacak.

Premium Japon markası Lexus, büyük hacimli motorları yüzünden ülkemiz pazarında kısıtlı satış adetlerine ulaşırken lüks B SUV pazarındaki ilk modeliyle yüzde 80 ÖTV dilimine girince yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. 1.5 lt hibrit benzinli motora sahip lüks model 2 milyon 290 bin TL'den başlayan fiyatıyla büyük talep görüyor. Satışa sunulmadan 2 bin adedin üzerinde başvuru alan modelin Türkiye kotası 500 adetle sınırlı. Bu yıl satılan bin adet Lexus'un yarısı yeni modelden oluşacak.

AYRICALIKLI HİZMET

'LBX ile ilk defa yüzde 80'lik vergi dilimine giren bir araç sunuyoruz' açıklaması yapan Lexus Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ali Haydar Bozkurt, LBX, Türkiye pazarı için markamıza güç katacak bir model. LBX modeliyle birlikte daha genç ve daha önce Lexus almayı planlamamış müşteri kitlelerine de hitap edeceğiz. LBX de dahil tüm ürün gamı markamızın sunduğu tüm ayrıcalıklı hizmetlerden yararlanacak. Geri alım garantisinden, kişiye özel danışmana, yılda 1 kez çift yönlü TIR ile ücretsiz araç transferine ve gerektiğinde helikopter ile teknisyen gönderilmesine kadar tüm hizmetleri LBX'te de sunuyoruz' dedi.

TAM HİBRİT MOTOR

Lüks B SUV sınıfında yer alan 4.190 metre uzunluğundaki LBX, yüksek malzeme ve işçilik kalitesi, zengin donanımıyla öne çıkan bir model. Araçta 1.5 lt, 136 beygir gücünde tam hibrit benzinli motor kullanılıyor. Model, fabrika verilerine göre sıfırdan 100 km/s hıza 9.2 sn'de ulaşıp 100 km'de ortalama 4.4 lt yakıt tüketiyor. Lexus'ta ilk kez kullanılan yeni 12.3 inç dijital gösterge bulunuyor. LBX'in fiyatı 2 milyon 290 bin TL'den balarken en üst seviyede 2 milyon 650 bin TL'ye çıkıyor.

BAYİ SAYISI ARTTI

Markanın bayi ağı da genişliyor. Geçtiğimiz yılın sonlarında açılan İzmir ve mayısta açılan Bursa'yı yılın ikinci yarısında Adana ve Antalya takip edecek. Lexus hizmet noktası 60'a çıkacak.

BİSİKLETLİLERİ KORUYOR

Lexus'un e-Latch elektronik kapı açma sistemiyle donatılan LBX'in kapılarını zarif bir şekilde tek bir dokunuşla açmak mümkün. Dış kapı kollarında ise bir açma düğmesine yer veren Lexus, bu özelliği güvenli çıkış asistanıyla birleştiriyor. Bu sayede e-Latch, arkadan yaklaşan araçlarla kaza riski algılandığında, kapıların açılmasını engelliyor. Şehir içinde kapıları açılmasıyla yaşanan bisiklet, motosiklet ve araç kazalarının önüne geçiliyor. Lexus, sistemin kapı açılmasından kaynaklanan kazaların yüzde 95'inden fazlasını önlediğini açıkladı.

OTOMOBİLİN ŞİFRELERİ MAYIS AYINDA SAKLI

Otomobil satışları 19 ay sonra düşüşe geçti. ODMD Başkanı Bozkurt, 'Mayıs ayı verileri yılın nasıl kapanacağına dair önemli işaretler verecek' açıklaması yaptı.

Rekor üzerine rekor kıran otomotiv satışları 19 ay sonra ilk kez düştü. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre 2024 Nisan ayında otomobil satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azaldı.

YÜZDE 30 DÜŞÜŞ VAR

Otomobil pazarında daralma yüzde 20,61 olurken, hafif ticari araç pazarında daralma yüzde 28,6 oranında gerçekleşti. ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bu yavaşlamanın öngörüldüğünün altını çizerek, '75 bin 919 adet olarak kapanan Nisan ayında, 109 bin 828 adet olarak gerçekleşen mart ayına göre yüzde 30'un üzerinde bir düşüş yaşandığı görmekteyiz. Nisan ayındaki bu düşüşü, sadece bayram dolayısıyla 'kısa ay' olmasına bağlamak da doğru değildir.

ÖTV MUAF YÜZDE 50

Bu düşüşün altındaki temel sebeplere baktığımız zaman; öncelikli olarak ilk 3 aydaki yüksek seyreden satışların önemli bir bölümünün ÖTV muaf araç satışlarından geldiğini tahmin etmekteyiz. Bu oranın yaklaşık yüzde 40-50 olduğu tahmin edilmektedir ki, bu oldukça yüksek bir orandır. Filo satışları da krediye ulaşımda yaşanan güçlükler ve kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle beklenen performansın altında seyrediyor' açıklaması yaptı.

2024-2025 ZORLU GEÇECEK

'Önümüzdeki aylarda yavaşlamanın devam edeceğini öngörüyoruz. Bu noktada 2024 ve 2025 yıllarının sektör açısından kolay olmayacak diye konuşan Bozkurt, 'Haziran ayı da Kurban Bayramı sebebiyle yine 'kısa ay' olacak. Ayrıca haziran ayı, okulların kapanması ve tatil planlarıyla birlikte nisan ayına benzer bir şekilde sonuçlanacak gibi görünmektedir. Bu nedenle içinde bulunduğumuz mayıs ayı sonuçları, bu yıl pazarın nasıl seyredeceği ile ilgili önemli bir 'değerlendirme' ayı olacaktır' dedi.

2024-05-06T06:12:49Z dg43tfdfdgfd