TRAFIK ışıKLARı NEDEN HEP YUVARLAK şEKILDEDIR? TRAFIK LAMBALARıNDA NEDEN KıRMıZı, SARı, YEşIL RENK KULLANıLıR?

Trafik ışıkları, çıktığı ilk zamanlarda demiryollarının trenleri kontrol için uyguladığı sinyaller olarak kullanılmıştır. İlk trafik lambası da otomobilden çok önce 1868'de Londra'da kullanıldı. Gazla çevrilen kırmızı ve yeşil lambalar sonraları patlayıp insanlara zarar verince vazgeçildi. Sonunda ise ilkokul mezunu ABD'li bir siyahi Garret Morgan bilinen trafik lambasını yaptı. Peki trafik ışıkları neden hep yuvarlar şekildedir? Trafik lambaları neden kırmızı, sarı ve yeşil renktedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi trafik ışıklarının kırmızı, sarı ve yeşil renkte olması demiryollarındaki kullanımıyla ilgilidir. 1800'lü yıllarda demiryollarında kırmızı dur, sarı ikaz ve yeşil renk geç anlamında kullanılmıştır. Bilindiği gibi sarı, renk spekturumu içinde en dikkat çeken ve göz alan renktir. Bu yüzden bugün bile sarı renk ikaz anlamında kullanılır.

TRAFİK IŞIKLARI NEDEN HEP YUVARLAK ŞEKİLDEDİR?

Yuvarlak şekilde olmasının ilk nedeni en kolay algınalabilen şekillerden birisi olmasındandır. Bu yüzden otomobil kullanıcıları bu şekillere en hızlı tepki verir.

Trafik ışıklarının yuvarlak olmasının ikinci nedeni de ışıkların herhangi bir yöne eşit olarak dağıtılması içindir. Bu da sürücülerin ışıkları daha kolay algılamasını sağlar.

Sürücülerin daha güvenli seyahat etmesini sağlayan trafik ışıklarının renklerinin de anlamı vardır.

TRAFİK LAMBASI NEDEN KIRMIZI, SARI, YEŞİL RENKTEDİR?

Renklerin de trafik ışıklarında önemli bir rolü var. Kırmızı ışık "dur", yeşil ışık ise "hareket et" anlamına gelir. Bu renklerin kullanımı, trafik akışını daha güvenli hale getirir. Ayrıca, trafik ışıklarının belirli bir rengin belirli bir anlama geldiğini bilmek, sürücülerin daha iyi bilgilendirilmesine yardımcı olur.

2024-05-01T11:46:54Z dg43tfdfdgfd