AVRUPA BIRLIğI'NDEN BYD, GEELY VE SAIC'E UYARı!

AB Komisyonu, "yetersiz işbirliğinden" şikayetçi.

Avrupa Birliği'nin Çinli üreticiler özelinde başlattığı araştırma sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Çin hükümetinin bu markalara haksız rekabet sağlayan "yardımlar" yaptığını keşfeden AB Komisyonu, şimdi de bazı markaların araştırma konusunda işbirliği yapmadığını belirterek uyarı gönderdi.

Automotive News Europe'un haberine göre konuya yakın bazı kaynaklar Çinli üreticiler ve AB Komisyonu arasında sürtüşmeler yaşandığını öne sürüyor. AB Komisyonu, üreticilerin yeterli bilgi göndermediği ve araştırmayı yavaşlattığını düşünüyor. Bu nedenle de SAIC, BYD ve Geely'e bazı uyarılar gönderilmiş.

Eğer Komisyon şirketlerin yeterli bilgi göndermediği kanısına varırsa, başka kaynaklardan elde ettiği verileri kullanabilecek. Konuya yakın kaynaklara göre bu durum Çinli üreticilerin elini çok daha fazla zorlayacak.

Bunu da oku

AB çapındaki ticari davaların pek çoğunda "uyarı" seçeneğinin kullanıldığını da not edelim. Hatta AB ve Çin arasındaki son 10 ticari davada da Komisyon kendi elde ettiği verileri kullanmış.

Madalyonun öbür tarafında ise üreticiler var. Örneğin SAIC, Komisyon ile tamamen işbirliği içerisinde olduğunu ifade eden bir açıklama yayınladı. Açıklamada AB ve Dünya Ticaret Birliği kapsamındaki tüm kurallara uyulduğu ifade ediliyor. Bu ifade özellikle önemli zira SAIC'ten gelen açıklamada "batarya formülleri gibi ticari olarak önemli bilgilerin" bu kategoride olmadığının altı çizilmiş. 

Bu ifadelerden, AB'nin bazı ticari bilgileri istemiş olabileceği de anlaşılıyor. Tabii her iki taraftan da bu konu hakkında bir "doğrulama" gelmedi.

Geely ve BYD ise henüz sessizliğini koruyor.

Bakalım bu dava nereye varacak?

2024-05-07T08:15:14Z dg43tfdfdgfd