MAZDA ARATA: ELEKTRIKLI SUV IçIN IKINCI şANS

Mazda, yeni konseptini tanıttı.

Mazda'nın Pekin'de düzenlenen Auto China 2024 fuarındaki standının ana yıldızı hiç şüphesiz arkadan itişli elektrikli EZ-6 sedandı. Ancak, tek tanıtım bu değil. Arata adı verilen şık görünümlü bir elektrikli SUV konsepti de Çin'de görücüye çıktı ve önümüzdeki yılın sonunda üretime geçmesi planlanıyor.

EZ-6 sedan gibi Arata da Changan Automobile ve Mazda arasında 2012 sonlarında kurulan 50:50 ortak girişim olan Changan Mazda tarafından geliştirildi. Üretim versiyonu için muhtemelen diğer SUV'lerde de olduğu gibi alfanümerik bir isimlendirme benimsenecek. “EZ-60” ismi Çin'de halihazırda patentlendiği için bu modelde kullanılabilir.

Japonca'da "yeni ve taze" anlamlarına gelen Arata, EZ-6'nın Changan Depal SL03'ü temel aldığı gibi, Changan Deepal S7 modelini temel alabilir. Bununla birlikte, sadece yeni bir logo basıp satışa sunmaktan daha fazlası olacak, çünkü büyük tasarım farklılıkları mevcut. Mazda sedan ve SUV ikilisinin, muhtemelen daha yüksek bir fiyat etiketini haklı çıkarmak için önemli ölçüde lüks sunacağını düşünüyoruz.

Arata şimdilik sadece bir EV iken, bu yıl Çin'de satışa sunulacak olan EZ-6 aynı zamanda PHEV kurulumuyla da satılacak. SUV de Kodo tasarım dilini benimsiyor ve nispeten küçük pencereler ile ön ve arkada şık ışıklara sahip. Tıpkı sedan gibi aydınlatmalı bir ızgaraya sahip. Yanlarda yer alan büyük “Mazda” yazısı da ışıklandırılmış kadar bu konseptte kalabilir.

Hâlâ bir konsept olduğundan, geleneksel aynalar yerine kameralara sahip ve ayrıca kapı kolları ve arka silecek de yok. Mazda, tavan paneline kadar uzanıyor gibi görünen dikey bir üçüncü fren lambasıyla ikiye bölünen kalın bir spoiler vermiş.

Mazda, sedan ve SUV'nin Çin dışında satılması konusunda herhangi bir şey söylemiyor. Zoom-Zoom şirketi elektrifikasyon konusunda çekingen adımlar atsa da elektrikli araçların kaçınılmaz olduğunu biliyor. MX-30 ticari bir başarı elde edememiş olsa da, Japon marka hayatta kalmak için elektrifikasyonun peşinden gitmesi gerektiğinin farkında.

Bunlara da göz atın

2024-04-26T14:19:14Z dg43tfdfdgfd