MOTORUN AşıRı ıSıNMASı, NASıL BIR HASARA SEBEP OLUYOR?

Bu Audi S5 motoru, aşırı ısınmasının etkilerini gözler önüne seriyor.

Motor soğutma sıvısı ve yağın asla karışmaması gerektiğini bilmek için mühendis olmaya gerek yok. Soğutma sıvısı, yağın yağlama etkilerini ortadan kaldırır ve bu da motorun çalışmasını engeller. Bu 3.0 litrelik turboşarjlı V6'nın başına gelen de buydu. 2022 model bir Audi S5'ten çıkarılan motor, artık çikolatalı milkshake'i andıran bir yağ-soğutucu kokteyli ile dolmuş hâlde.

Şaşırtıcı bir şekilde, bahsi geçen motor bloğundaki hasar nispeten az görünüyor. Aracın tam kilometresi bilinmiyor, ancak I Do Cars'ın motoru söktüğü videoda göründüğü üzere, çeşitli bileşenler kolaylıkla ayrılıyor. Dahası, çok az aşınma ve yıpranma var. Ana yataklar, rot yatakları, eksantrik mili lobları ve hatta silindir duvarları beklediğimizden iyi durumda görünüyor.

Peki bu motor neden hurdaya ayrıldı? Videoya göre, soğutma suyu hattı arızalanmış ve motor, alüminyum kafaları eğecek kadar aşırı ısınmış. Bu da soğutma suyunun yağa karışmasına yol açmış. Aşınma, motor kitlenmeden önce fark edilerek motorun durdurulmuş olabileceğini gösteriyor, ancak her halükarda silindir kafaları kızarmış durumda. Bloğun üst kısmında da sorun olması muhtemel. Hasar onarılabilir, ancak bu örnekte yeni bir sandık motor tercih edilmiş.

Yine videoda söylendiğine göre, bu değişim garanti kapsamında değildi. Audi'nin, motor aşırı ısındığı için garanti talebini reddettiği ve bunun da araç sahibine 30 bin $'lık bir onarım faturasına yol açtığı belirtiliyor. Motorunuzun biraz sıcak çalıştığını fark ederseniz bunu aklınızda bulundurun. Kenara çekin, soğumasını bekleyin ve ısınmayı önlemek için ne gerekiyorsa yapın. Bu sayede, küçük bir hortum onarımının büyük bir mali darbeye dönüşmesini önleyebilirsiniz.

Bunlara da göz atın

Source: I Do CarsYouTube

2024-05-06T17:28:41Z dg43tfdfdgfd