UNUTTUğUMUZ KONSEPTLER: ALFA ROMEO CANGURO (1964)

1970'lerde üretilen Montreal'in temelini oluşturdu.

Benzersiz bir Giulia örneği olan Alfa Romeo TZ Bertone Canguro'nun tarihine hoş geldiniz. 1964 yılında otomobil üreticisi Bertone tarafından Giulia TZ'nin boru şasisi üzerinde geliştirilen bir konseptti kendisi. Canguro basın testleri sırasında yok edildikten sonra, yeniden ortaya çıkması 40 yıldan fazla sürdü.

Kaputun altında Alfa Romeo imzalı dört silindirli bir motor yatıyor. 7500 rpm'de 170 bg güç ürettiği belirtilen motor, gücü arka tekerlere iletme konusunda 5 ileri manuel şanzıman ile eşleştirilmiş.

Canguro'nun kendine has özelliklerinden biri, havacılık sektöründen esinlenen mühendislerin, cam parçaları gövdeye yapıştırıcı ile yerleştirilmiş olması. Bu sayede aracın yüksekliği 1.05 metreye ve uzunluğu 3.90 metreye (ilk nesil Mazda MX-5'ten 7 cm daha kısa) kadar indirilebilmiş.

Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlanan Canguro'nun ilk prototipi, 1964 yılında Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. Ne yazık ki, sergi aracı Monza yarış pistinde yapılan bir test sırasında tahrip oldu. Sonrasında, Alfa Romeo bu aracın seri üretim için çok pahalı olduğunu düşünerek rafa kaldırdı. Bu süreçte Bertone, prototipin stilistik evrimi üzerinde çalışmaya başladı, öyle ki bazı uzmanlara göre Canguro, Montreal modelinin prototipleri için başlangıç noktasıydı.

Konsept modeli, test sırasında yaşadığı hasarın ardından on yıl boyunca bir depoda hurdaya çıkarılmayı bekledi ve Alman bir koleksiyoncu tarafından keşfedilmesi ile sıfırdan restore edilmek üzere satın alındı.

Motor ve diğer birçok bileşen eksik olduğundan, Alfa Romeo Müzesi'nin desteğiyle bir sonraki sahibi - bir Japon koleksiyoncu - tarafından ancak tamamlandı. Restorasyon süreci 2005 yılında tamamlanan Canguro Konsepti, aynı yıl Concorso d'Eleganza Villa d'Este'de sergilendi.

Bunlara da göz atın

2024-05-04T17:21:02Z dg43tfdfdgfd